Увеличаването на квотните ресурси на Международния валутен фонд и предоставянето на Африка на по-силен глас в институцията бяха сред приоритетите на продължилите цяла седмица преговори на МВФ и Световната банка в Маракеш, Мароко, предаде France 24.

Испанският министър на икономиката Надя Калвино, която председателства Финансовия комитет на МВФ, заяви на пресконференция, че е постигнато "съгласие за значително увеличение на квотите до края на годината".

Квотите, които се основават на размера на икономиката на дадена страна, определят размера на финансирането, което страната трябва да предостави на МВФ, правото ѝ на глас и максималния размер на заемите, които може да получи.

Директорът на МВФ Кристалина Георгиева и президентът на Световната банка Аджай Банга използваха срещите тази седмица, за да призоват членовете да увеличат финансирането, така че институциите им да могат по-добре да подкрепят държавите, засегнати от бедността и изменението на климата.

Конфликтът между Израел и "Хамас" породи опасения за въздействието му върху и без това слабия световен икономически растеж в резултат на войната в Украйна, повишената инфлация и високите лихвени проценти.

Георгиева заяви, че споразумението за квотите е "много сърдечно".

Според нея целта е "да направим фонда финансово силен, за да можем да се активизираме, ако бъдем засегнати от поредния шок".

Запитана кога МВФ ще промени дяловете си в гласуването, Георгиева коментира: "Членовете се съгласиха, че това ще бъде следващата стъпка и че ще има ясен път и план за постигането ѝ."

Предоставянето на по-голям дял от гласовете на страни като Китай, който в момента е втората по големина икономика в света, е спорен въпрос.

Китай има 6,08% дял от гласовете в сравнение с 6,14% за Япония, третата световна икономика.

"В някакъв момент преразглеждането на разпределението на квотите на МВФ ще бъде неизбежно", заяви управителят на френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало в Маракеш.

"Но развиващите се страни, които ще се възползват от това - включително Китай - ще трябва да приемат общи правила на играта", допълни той.

Въпреки че дяловете на гласовете не бяха променени, МВФ се съгласи да разшири изпълнителния си съвет от 24 на 25 членове, за да даде на Африка още едно място.

Африка на юг от Сахара вече ще има трима членове на изпълнителния съвет вместо двама.