Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за глобалния растеж за 2025 година и предупреди за рискове от войни и търговски протекционизъм. В същото време централните банки бяха похвалени за ограничаването на инфлацията, отбелязва Bloomberg.

Догодина растежът на световното производство ще бъде 3,2%, което е с 0,1 процентни пункта по-слабо спрямо предишната оценка. Прогнозата за тази година остава непроменена - 3,2%. Инфлацията ще се забави до 4,3% през 2025 година от 5,8% тази година.

Фондът предупреждава от години, че глобалната икономика вероятно ще расте на сегашните посредствени нива в средносрочен план, но това е твърде малко, за да даде на страните необходимите ресурси за намаляване на бедността и борба с изменението на климата.

"Рисковете се увеличават и несигурността нараства в глобалната икономика“, заяви главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуриншас на брифинг.

Според него "съществува геополитически риск, свързан с възможността за ескалация на регионални конфликти“, което може да засегне стоковите пазари.

"Нарастващият протекционизъм, протекционистичните политики, смущенията в търговията също могат да повлияят на глобалната активност“, отбеляза Гуриншас.

Въпреки това той отбеляза, че тарифите и търговската несигурност между страните рискуват да намалят нивото на глобалното икономическо производство с около 0,5% през 2026 година.

По-рано МВФ изрази загриженост относно глобалния държавен дълг, който може да достигне 100 трилиона долара, или 93% от световния БВП, до края на тази година. Този растеж се движи от САЩ и Китай.

Фондът призовава правителствата да вземат трудни решения за стабилизиране на заемите. При липса на политическа воля за намаляване на разходите на фона на натиск за финансиране на чиста енергия, подкрепа на застаряващото население и укрепване на сигурността, МВФ предупреди, че "рисковете за перспективите за дълга са силно изкривени нагоре“.

Що се отнася до перспективите за 2025 година, прогнозата на МВФ за еврозоната беше намалена до 1,2%, което е с 0,3% по-ниско спрямо оценката за юли. Причината - проблеми в производствения сектор в Германия и Италия.

Прогнозата за растеж за Китай тази година беше намалена до 4,8% от предишните 5% поради слабия сектор на недвижимите имоти и ниското потребителско доверие, като същевременно прогнозата за 2025 година се запази на 4,5%.

Фондът също така повиши прогнозата си за САЩ за тази година до 2,8% и 2,2% през следващата година благодарение на нарастващото потребление.