Международният съд нареди на Израел да предприеме спешни действия, за да гарантира, че хуманитарната помощ ще достигне до Ивицата Газа. МС нареди Израел трябва да накаже публичното подстрекаването към извършване на геноцид", обяви председателят на съда Джоан Донахю на изслушване в петък.

"Израел трябва да предприеме действия, за да гарантира, че основните основни нужди и хуманитарна помощ са спешно предоставени на хората в Ивицата Газа", е заявил Донахоу, обявявайки временните мерки, които Израел трябва да предприеме като част от иска на Южна Африка по Конвенцията за геноцида.

В изявление от правителството на Южна Африка във връзка с решението на Международния съд се посочва, че решението бележи "решителна победа" и "значителен етап в търсенето на справедливост за палестинския народ".

Южна Африк определи решението като "съдбоносно" и благодари на съда за "бързото" му произнасяне.

"В едно знаково решение Международният съд определи, че действията на Израел в Газа са подобни на геноцид и на тази основа посочи временни мерки", се посочва още в съобщението.

На 11-12 януари Международният съд в Хага проведе изслушвания по делото на Южна Африка срещу Израел, който е обвинен в нарушаване на Конвенцията за геноцида в Ивицата Газа. Южна Африка призова съда да нареди на Израел да прекрати военната си операция в Газа, да осигури на жителите достъп до храна, вода и хуманитарна помощ и да не възпрепятства достъпа на международни мисии до Газа. Южноафриканската страна също поиска от съда да задължи Израел да се въздържа от всякакви действия, които могат да влошат ситуацията и да усложнят процеса.