До края на годината Руската федерация ще удвои силите си в Украйна, а междувременно мобилизацията на Киев все още не е дала ефект. Това предупреди заместник-министърът на отбраната на Украйна Иван Гаврилюк по време на кръгла маса, уточнява украинската редакция на изданието Forbes.

Русия увеличава военното си присъствие в окупираните територии. Към началото на годината руската групировка войски е наброявала 440 000 души, сега е около 600 000, а до края на годината се очаква да нарасне до 800 000 души.

Междувременно, според Гаврилюк, броят на записаните в резултат на мобилизация в Украйна наближава милион. Към настоящия момент има данни за около 930 000 военнослужещи, а след седмица цифрата ще надхвърли милион.

В същото време мобилизацията в Украйна все още не отговаря на нуждите на войските, защото "мобилизираният не е боец, той става за такъв за от три до шест месеца“, подчерта Гаврилюк.

Заместник-министърът на отбраната заяви още, че украинската икономика все още не е военновременна. Днес в Украйна "няколко предприятия работят на три смени“. На този фон западната подкрепа не се увеличава и няма да расте, предупреди той.