Министерството на отбраната на Украйна обяви, че вече е подготвило нова версия на проектозакона за мобилизацията. Това съобщи министърът на отбраната Рустем Умеров на страницата си във Фейсбук, предава УНИАН.

"Нашият екип вече е подготвил нов вариант на законопроекта, съобразен с всички предложения, съгласувани рутинно с депутатите на заседанията на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване. Готови сме да го внесем за одобрение от правителството в близко бъдеще. Предишната версия на законопроекта е оттеглена. Този закон е необходим за отбраната на нашата държава и на всеки войник, който сега е на фронта. Имаме нужда от него възможно най-бързо", отбеляза той.

Умеров подчерта, че войниците от украинските въоръжени сили се нуждаят от ротации и отпуски, имат право да знаят какво ги очаква и сами да планират живота си.

"Законопроектът за мобилизацията планира да установи ясен срок на служба за мобилизация - и всеки войник има нужда от това“, пише министърът.

По думите му шест месеца по законопроекта за мобилизацията е работила работна група - представители на всички фракции в парламента, екипът на Министерството на отбраната, Генералния щаб и редица други министерства и ведомства.

"След като регистрирахме законопроекта в парламента, ние, заедно с екипа на Министерството на отбраната, главнокомандващия Залужни, началника на Генералния щаб Шаптала, участвахме в дискусии и закрити срещи. Обяснихме необходимостта от това решение. Ние изслушахме и взехме предвид всички резерви“, коментира той.

Умеров подчерта, че е недопустимо по време на голяма война критични за държавата въпроси - мобилизация, военна регистрация и ротации - да се политизират и затормозяват.

"На войниците трябва да се даде възможност да си починат. Това е справедливо. Освободените от плен трябва да имат избор дали да останат в армията. Тези, които решат да останат, ще имат нужда от поне няколко месеца отпуск. Това е справедливо. Наборници най-после трябва да бъде пуснат да се приберат вкъщи.Така е правилно", написа министърът на отбраната.

Днес следобед ръководителят на президентската фракция "Слуга на народа“ Давид Арахамия съобщи, че въз основа на резултатите от среща с участието на лидерите на парламента и фракциите законопроектът за мобилизация се връща на инициатора - кабинета на министрите на Украйна.

Той отбеляза, че предложенията, разработени в комисията на Върховната рада за законопроекта и в работните групи, се внасят едновременно в правителството.

Арахамия поясни, че закрито заседание с военното командване и заседание на Помирителния съвет са били проведени при закрити врата, където са присъствали главнокомандващият Залужни, началникът на Генералния щаб Шаптала, министърът на отбраната Умеров, ръководството на Върховната Рада, ръководителите на фракции и комисии. Основен въпрос на срещата беше законопроект № 10378 (правителствен) за подобряване на мобилизацията, военната отчетност и военната служба.

Според Арахамия не всички разпоредби на законопроекта могат да бъдат подкрепени, някои разпоредби пряко нарушават правата на човека, а някои не са оптимално формулирани. Следователно, въз основа на резултатите от срещата, текстът се връща на инициатора.