Министърът на отбраната на Италия допусна, че за Украйна може да се вземе не военно, а политическо решение в рамките на интервю пред вестник Corriere della Sera

Според Гуидо Крозето това се дължи на патовата ситуация на фронта.

"Днешната ситуация е в задънена улица, което ни кара да мислим за дълги, ако не и за много дълги срокове (за завършване на войната)... Украинското контранастъпление, както някои от нас предполагаха, беше изправено пред редица трудности. Руските окопи затрудняват настъпателните операции. Следователно може да има политически избор, който да определи края на конфликта“, разясни Крозето.

Според него общественото мнение на Запад "проявява все повече нетолерантност към конфликта и все по-малко солидарност към жертвите".

"Живеем в епоха, в която ако нещо пречи на ежедневието ни, това ни кара да забравим за ценности като свобода и демокрация. И това отношение има тежест. И парадоксално, това е само един от елементите, които биха могли да ускорят мирния процес Освен това наближават американските президентски избори, които могат да променят позицията на Съединените щати", добави министърът.