Досъдебният трибунал на Международния наказателен съд (МНС) в Хага отложи решението си за това дали да позволи на прокурора Карим Хан да издаде заповеди за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант за възможни военни престъпления, съобщава англоезичното изданието The Jerusalem Post.

По данни на редакцията решението за отлагане е взето, след като на 10 юни Великобритания е подала amicus curiae (терминът означава лице, което подпомага съда, като предоставя на вниманието му информация, имаща отношение към делото – бел.ред.) срещу юрисдикцията на МНС по този въпрос.

Взетото решение не само уважава искането на Великобритания за намеса, но и дадва "зелена светлина“ за намеса и на други страни.

МНС даде на Великобритания и други страни срок до 12 юли да подадат молбите си.

Освен това МНС заяви, че техните изявления и целият процес на обсъждане може да бъдат оповестени публично, въпреки факта, че процедурата за издаване на заповед за арест обикновено се пази в тайна, за да не се предупреди заподозреният.

"Въпреки че следното не трябва да се тълкува като открита покана за amicus curiae, Камарата признава, че искането и решението да предостави разрешение на Обединеното кралство да представи коментари може да доведе до други искания за коментари“, се казва в постановлението на съдийския състав.