Международният наказателен съд (МНС) издаде заповеди за арест на командващия Далечната авиация на Руската федерация Сергей Кобилаш и командващия Черноморския флот на Виктор Соколов, предава Укринформ.

"Днес, 5 март 2024 година, II-ри състав за предварително производство на Международния наказателен съд, съставен от съдия Росарио Салваторе Айтала, председателстващ съдия Томоко Акане и съдия Серхио Херардо Угалде Годинес, издаде заповеди за арест на две лица. Сергей Иванович Кобилаш и Виктор Николайович Соколов, в контекста на ситуацията в Украйна, за предполагаеми престъпления, извършени най-малко от 10 октомври 2022 година до поне 9 март 2023 година“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че двамата ще бъдат съдени за военни престъпления - атаки срещу граждански обекти, причиняващи прекомерни щети на граждани и тяхното имущество, както и престъпление срещу човечеството.

По искане на прокуратурата са издадени две заповеди за задържане. Предварителният състав установи, че има достатъчно основания да се смята, че двамата заподозрени са отговорни за ракетни удари под тяхно командване срещу украинската електрическа инфраструктура.