Преди посещението на българския премиер Крил Петков в Република Северна Македония (РСМ) на 18 януари, официална София обявява нов подход към отношенията със страната, но остава на старите позиции, а македонските власти, както многократно заявяваха, очакват конструктивни разговори и бързо деблокиране на процеса на интеграция в ЕС, пише скопското електронно издание “МКД“ в материал, представен без редакторска намеса.

В изявлението на Кирил Петков за предстоящото посещение в РСМ той каза, че позицията на България по преговорния процес с РСМ се запазва точно както е договорено в коалиционното споразумение между партиите от управляващата коалиция. Позицията е същата, каза той, но правителството в София я надгражда с пет отделни различни комисии за надграждане на двустранните отношения.

"С провеждането на разговори на 18 януари показваме, че добросъседството е основен принцип на нашите отношения с Република Северна Македония. Надявам се, че нашето правителство ще покаже разликата между добрите планове и постигнатите резултати“, каза Петков в Народното събрание, отговаряйки на депутатски въпрос на Екатерина Захариева.

Очаква се Петков да бъде първият чуждестранен лидер, който ще се срещне с кандидата за министър-председател на новото правителство и бъдещ премиер Димитър Ковачевски, който се очаква да бъде избран за премиер най-късно до 17 януари.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски каза в петък, че не очаква промяна в македонско-българските отношения след обявения нов подход от София и поиска дипломатически действия от страна на европейските партньори страната да започне преговори с ЕС.

"В основата на проблема е Резолюцията в българския парламент, която всъщност беше потвърдена от президента Радев. Той се скара на министрите в новото правителство на Петков да не се поддават на исканията (на Скопие). Това е достатъчно силно и ясно послание. Докато тази резолюция е в сила, докато тази резолюция има силата на закон, ние ще бъдем обект на изнудване от нашата източна съседка, хегемонистични искания отпреди векове, вместо да градим бъдеще заедно и да гледаме няколко века напред. "Съжалявам, че това се случва в съвременна Европа през 21-ви век и призовавам нашите европейски партньори да реагират енергично и решително с дипломатически действия срещу нашата източна съседка и най-накрая да позволят на народа на (Северна) Македония да започне дългоочакваните преговори за пълноправно членство в ЕС, “, каза Мицкоски.

Той също така оспорва легитимността на Ковачевски като бъдещ министър-председател, да преговаря от името на македонския народ за неговата идентичност. Според него ВМРО-ДПМНЕ е най-голямата политическа партия в страната и очаква гласът им да бъде чут.

От друга страна Едуард Джоузеф, преподавател в университета "Джонс Хопкинс“ във Вашингтон, казва, че ЕС не прави нищо и по този начин позволява на България, която със сигурност не е сред най-мощните членове, официално да попречи на Скопие да преговаря с Брюксел. В интервю за Радио "Свободна Европа“ той отговори положително на въпроса има ли умора от разширяването на ЕС и обяснява защо това е голям проблем.

"Умората от разширяването е голям проблем, защото е подарък за сръбския президент Александър Вучич, който може да го представи на избирателите като лекомислие и незаинтересованост към европейските партньори, посочвайки примера на Северна Македония, която е блокирана от България по пътя към ЕС. Съюзът не прави нищо, както направи Германия по време на своето председателство, позволявайки на България, която със сигурност не е сред най-мощните членове, официално да попречи на Скопие да преговаря с Брюксел. Вучич може да каже, че Северна Македония дори смени името си, за да деблокира пътя към евроатлантическата интеграция, а официална София сега я блокира. Вучич същевременно е прав, когато твърди това. "Въпросът е как да се реши този проблем?"

Междувременно професорът по културна антропология в Софийския университет Ивайло Дичев преценява шансовете за компромис по отношение на новото проевропейско правителство в обещанията на София да намери изход от задънената улица около ветото за започване на преговорите на (РС) Македония с ЕС. Дичев в анализ за Deutsche Welle оценява, че няма рационално обяснение за българското вето върху започването на преговори за присъединяване на Северна Македония.

"Националистите в предишното правителство просто искаха да увеличат популярността си. Но откъде идва този ентусиазиран консенсус? "Българите сякаш очакваха македонците, вече "освободени“ от сръбската хегемония, да се върнат при тях и затова бяха разочаровани, когато откриха, че съседите им са изградили своя солидна национална идентичност“, каза Дичев.

Той обяснява още, че гръцкият отказ да приеме името на новата държава вероятно подхранва българското национално его. Но за разлика от Атина, която постави ясни условия пред Скопие, "днешният български гняв," казва той, изглежда неясен и нелогичен. Това създава опасен прецедент, който според него несъмнено ще бъде използван в "противоречивостта между сърби и косовари, поляци и украинци и всички други страни с различни възгледи за общата им история".

"Надеждите на Северна Македония, че ЕС ще принуди България да отмени ветото си, са преувеличени: Франция настоява съюзът да се задълбочи преди по-нататъшно разширяване, докато крайнодесните партии са скептични относно приемането на нови членове с голямо мюсюлманско население – като Северна Македония “, заяви Дичев в анализа, който посочва нелогичността и слабостите на всяко едно от българските искания по отношение на С. Македония.

В петък българският президент Румен Радев повтори условията, които Скопие трябва да изпълни за започване на преговори с ЕС - прилагане на двустранното споразумение и решаване на всички нерешени въпроси, като "даване на конституционни гаранции за правата на македонските българи, прекратяване на речта на омразата, завършването на процесите на отстраняване на грешки и фалшифицирането на нашето хилядолетно културно-историческо наследство".

Той свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в понеделник, на което ще обсъди вижданията и следващите стъпки за Северна Македония. Темата на разговорите е "Интеграция на Западните Балкани в ЕС. Ролята на България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“.

Президентът на РСМ Стево Пендаровски уверява, че страната му остава фокусирана върху европейския дневен ред и е готова за диалог с Република България за преодоляване на настоящата ситуация.

На среща в петък с посланика на ЕС Дейвид Гиър те обсъдиха политическите събития в страната преди сформирането на новото правителство, както и очакванията и възможностите за напредък по отношение на европейските перспективи. Президентът Пендаровски заключи, че материализирането на напредъка на страната и започването на преговорите за присъединяване, в съответствие с препоръките на Европейската комисия, ще бъдат допълнителен тласък за процеса на реформи, особено в ключови области като борбата с корупцията по високите етажи и върховенство на закона.

Министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи обяви миналата седмица, че страната очаква конструктивни разговори с новото българско правителство и бързо отблокиране на процеса на евроинтеграция.

"Важно е да се възстанови доверието и да се обсъдят основните въпроси на масата“, каза Османи, като подчерта, че разширяването на ЕС е не само в интерес на страната, но и е стратегически геополитически въпрос за Съюза.

Той обяви и конкретизиране на комуникацията с Франция, като настоящ председател на Съюза, след съставянето на новото правителство в страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков