"Екологичното въстание“ заедно с над 40 инициативи, движения и активисти решиха да продължат с протестите и призоваха гражданите да излязат на протести и блокади, които ще бъдат организирани в цяла Сърбия в събота, 11 декември, от 14:00 часа, съобщава кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Белград

"Оттеглянето на хищническите закони е добър знак, но далеч не е победа. Всички тайни споразумения и меморандуми с литиевата мина Рио Тинто, подписани или от бившето, или от сегашното правителство, трябва да бъдат предоставени на обществеността и незабавно да бъдат анулирани“, се казва в изявлението.

Специален акцент е поставен върху подкрепата на официалната инициатива на гражданите на Лозница, подписана от над 5400 граждани от този град, която изисква заличаване на мината от устройствения план на Лозница, и даване на думата на експерти и учени, които най-накрая ще обяснят цялата опасност от добива на литий.

"Екологичното въстание“ повтори призива към полицията за мирно и законно обезпечаване на митингите, да не се извършват репресии и сплашвания, както и да се оттеглят незаконните обвинения за провинения на гражданите.

Според тяхна информация блокади и протести ще има в събота в Белград и 30 града в Сърбия и пред централата на Рио Тинто в Лондон.

Саво Манойлович, представител на Движение "Движи се-промени", каза снощи, че ако правителството изпълни обещанието си в петък и направи промени в Закона за референдума, те ще удържат на думата си и няма да блокират.

Манойлович каза, че движението се подготвя за следващата стъпка, свързана с компанията Рио Тинто, която ще бъде публикувана в социалните мрежи.

Говорейки за останалите организации, които обявиха, че няма да се откажат от блокадата, Манойловио оцени, че никой няма монопол върху протестите и всеки има легитимно право да представлява своята позиция.

Добрица Веселинович, член на движението "Да не удавим Белград", каза, че движението не вярва, че измененията в закона за референдума и отчуждаването са отговорили на основните искания на протеста.

"Мисля, че това е голяма победа за гражданите и поздравяваме всички, които бяха на улицата тези дни. Що се отнася до нас, това означава, че основните искания на протеста са изпълнени, каза Веселинович.

Както той каза, ще изчака решението на организаторите, като заяви, че смята, че най-лошото е, че в сегашната ситуация "имаме някакъв разпад и някакво разделение".

И всъщност организаторите на досегашните блокади просто се разделиха“, каза той.

Президентът на Сърбия Александър Вучич върна в сряда Закона за отчуждаването в парламента, а днес депутатите ще разгледат измененията в Закона за референдума и народната инициатива по предложение на правителството.

Превод и редакция: Юлиян Марков