Китай и неговият президент Си Дзинпин са "абсолютно съучастници“ в инвазията на Русия в Украйна, заяви директорът на Тайната разузнавателна служба на Обединеното кралство (известна като MI6) в рамките на рядка публична изява, организирана от POLITICO в Прага в сряда.

Ричард Муур - известен в разузнавателната общност като "C" - също обвини Китай, че е позволил бруталните действия на военната хунта на Мианмар и предупреди за заплахи за други страни от китайски "капани за данни" и технологичен напредък.

По думите му, MI6 сега отделя повече ресурси за справяне с Китай, отколкото за всичко друго.

"Когато Путин нахлу в Украйна, китайците много ясно подкрепиха руснаците“, заяви директорът. "Те напълно подкрепиха руснаците дипломатически, те се въздържаха при ключови гласувания в ООН, те абсолютно цинично повториха всички руски тропи, особено на места като Африка и Латинска Америка – обвинявайки НАТО и всички тези неща“.

Но тази подкрепа струва управлението и престижа на Владимир Путин в Русия.

"Това, което може да се е случило, което знам, че много руснаци намират за дълбоко неудобно, е, че балансът на силите между тях се е променил“, казва той. "Много е трудно да ги гледаш и да не признаеш, че единият вече е много подчинен на другия.“

"Сега отделяме повече ресурси за Китай, отколкото където и да е другаде“, заяви Муур. "Ресурсите и размерът на усилията на китайската разузнавателна агенция са огромни и те се разгръщат в чужбина в големи количества“.

Той предупреди, че Китай е заложил "капани за данни“ за други страни, които размиват техния суверенитет и увеличават тяхната уязвимост, а по време на пандемията Пекин изисква от страните да споделят данни за ваксиниране като условие за получаване на китайски ваксини.

Той също така отбеляза, че безпрепятственият достъп на Китай до огромни масиви от данни у дома и практиката му за незаконно "пренасяне“ на данни от чужбина му дават някои предимства при разработването на изкуствен интелект.

"Китайските власти не са силно обезпокоени от въпроси, свързани с неприкосновеността на личния живот или сигурността на личните данни, те са фокусирани върху контролирането на информацията и предотвратяването на разкриването на неудобни истини“, каза той. Но "моята служба, заедно с нашите съюзници, възнамерява да спечели надпреварата за овладяване на етичното и безопасно използване на AI“, добави той.

Освен че подкрепя войната на Русия срещу Украйна, Пекин подкрепя няколко "неприятни и корумпирани авторитарни режими“ по света, като Иран и Мианмар, заяви той.

"За Мианмар е ужасяващо да се види какво се случва в тази прекрасна страна... това е дълбоко, дълбоко трагично. Страхувам се, че Китай наистина носи отговорност, защото те са най-големият поддръжник на този режим и е трудно да си представим, че той би могъл да работи по начина, по който го прави в момента, ако не получава тази подкрепа“.