Русия се опитва да създаде хаос по улиците на Обединеното кралство, предупреждава директорът на МИ-5. В обширна реч, предадена от Sky News, генералният директор на организацията Кен МакКалъм заявява, че Великобритания е изправена пред засилена заплаха от "слугите на Путин" и "заговор след заговор" от страна на Иран.

Той също така съобщава, че все повече деца са разследвани за тероризъм в Обединеното кралство.

Това се случва в момент, когато ислямският тероризъм също се появява отново, като МакКалъм споделя, че " тенденцията, която го тревожи най-много, е засилването на заплахата от Ал Кайда и по-специално от Ислямска държава".

"След като няколко години те бяха притиснати значително назад, те възобновиха усилията си да осъществяват износ на тероризъм", добавя той.

През последния месец повече от една трета от приоритетните разследвания на МИ-5 са свързани с организирани чуждестранни терористични групи.

МакКалъм разкрива, че като цяло от март 2017 г. насам МИ-5 и полицията са пресекли 43 терористични заговора в "късен стадий".

Той отбелязва, че някои заговорници са планирали масови убийства чрез използване на огнестрелни оръжия и експлозиви.

Разпределението на антитерористичната дейност на МИ-5 е приблизително 75% ислямистки и 25% крайно десни, въпреки че МакКалъм описва "главозамайваща гама от убеждения и идеологии", тъй като хората имат достъп до редица онлайн речи на омраза, конспиративни теории и дезинформация.

В първата си подобна реч от две години насам МакКалъм заявява, че екипът му има "адски много работа" и представя картина на многостранна заплаха, пред която е изправено Обединеното кралство, с възраждащи се терористични организации като Ал Кайда и ИД, в допълнение към държавния тероризъм от страни като Иран и Русия.

МакКалъм отбелязва, че работата по държавните заплахи се е увеличила с 48% за една година, като разкрива, че от януари 2022 г. насам МИ-5 и полицията са реагирали на 20 потенциално смъртоносни заговора, подкрепяни от Иран.

Той отбелязва, че заплахата от страна на Иран е нараснала "в безпрецедентен мащаб", като предупреждава, че той - заедно с Русия - "използват пълномощници" като организирани престъпници, за да "вършат мръсната си работа".

Повече от 750 руски дипломати, много от които шпиони, са изгонени от Европа, откакто руският президент Владимир Путин нахлу в Украйна.

Макар това да е попречило на руските разузнавателни служби, МакКалъм заявява, че те изпълняват "постоянна мисия за предизвикване на хаос по британските и европейските улици" с "палежи, саботажи и други".

Той отправя послание към престъпниците, които обмислят да поемат работа за враждебни държави, като заявява: "Ако вземете пари от Иран, Русия или която и да е друга държава, за да извършвате незаконни действия в Обединеното кралство, ще се сблъскате с цялата тежест на апарата за национална сигурност. Това е избор, за който ще съжалявате".

МакКалъм също така предлага на бизнеса подкрепа за противодействие на саботажа чрез защитното звено за сигурност на МИ-5 - Националния орган за защитна сигурност (NPSA).

Но статистиката, според която 13% от разследваните лица са деца, беше едно от най-неочакваните събития - това е трикратно увеличение за три години.

МакКалъм отбелязва, че МИ-5 наблюдава "твърде много случаи, при които много млади хора са въвлечени в отровен онлайн екстремизъм".

Той добавя: "Крайно десният тероризъм в частност е силно насочен към младите хора, движен от пропаганда, която показва хитро разбиране на онлайн културата."

По-късно на брифинг МакКалъм е заявил, че фактът, че всеки осми от хората, които неговата организация разследва, е под 18 години, "не е нещо, което е очаквал да видя".