Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреждава, че предстоящата зима ще бъде най-сериозното изпитание за Украйна от началото на войната, съобщават TF1 Info и The Guardian.

Според главния изпълнителен директор на МАЕ Фатих Бирол украинската енергийна система, която вече преживя две тежки зими, ще се изправи пред най-големите предизвикателства в областта на енергийната сигурност.

"Енергийната система на Украйна оцеля през последните две зими... Но тази зима ще бъде най-тежкото изпитание досега. Ситуацията сега представлява един от най-належащите проблеми за енергийната сигурност в света“, предупреди Бирол.

Агенцията също така изрази загриженост относно ситуацията в Молдова, където прекратяването на транзита на руски газ през Украйна, планирано за края на 2024 година, крие значителни рискове за енергийната сигурност.

МАЕ също така предлага десет мерки за възстановяване на украинската енергийна инфраструктура, но не уточнява какви.

В доклада на МАЕ се казва, че през 2022 и 2023 година "около половината от производствените мощности на Украйна са били превзети от руските сили, унищожени или повредени, а около половината от големите подстанции на мрежата са били повредени от ракети и дронове“.

Тъй като Украйна е загубила повече от две трети от капацитета си за производство на електроенергия след руската инвазия, докладът предупреждава за "зейваща пропаст между наличното предлагане на електроенергия и пиковото търсене“.

Авторите на доклада призовават европейските страни да ускорят доставките на оборудване и части за възстановяване на повредени съоръжения, както и за мерки за защитата им от дронове.