В изявление генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси призова за сдържаност във връзка със ситуацията в района на атомната електроцентрала в Курск. Изявлението е публикувано на уебсайт на МААЕ.

Агенцията съобщава, че следи ситуацията във връзка със съобщенията за военни действия, които се провеждат в близост до атомната електроцентрала (АЕЦ) "Курск".

По данни на агенцията тази атомна електроцентрала има шест блока с два различни типа реактори - РБМК-1000 и ВВЕР-510. Два от реакторите РБМК-1000 са спрени, а два са в пълна експлоатация. Два от блоковете ВВЕР-510 са в процес на изграждане.

"Във връзка със съобщенията за значителна военна активност бих искал да напомня на всички страни за седемте незаменими стълба на ядрената безопасност и сигурност по време на въоръжен конфликт. Освен това подчертавам петте специфични принципа на ядрената безопасност и сигурност, които бяха установени за Запорожската АЕЦ в контекста на настоящия конфликт между Руската федерация и Украйна и които са еднакво приложими и в тази ситуация. Те включват, наред с другото, необходимостта да се гарантира физическата цялост на атомната електроцентрала. Това важи независимо от мястото, където се намира атомната електроцентрала."

Той също така призовава всички страни да проявят максимална сдържаност, "за да се избегне ядрена авария с потенциално сериозни радиационни последици".