Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще окаже техническа подкрепа на Украйна в плановете й да закупи от България два реактора и друго оборудване, произведено в Русия за проекта за АЕЦ "Белене“. Това се казва в прессъобщение, публикувано на официалната интернет страница организацията след среща между генералния й директор Рафаел Гроси и президента на Украйна Володимир Зеленски.

"В Киев генералният директор Гроси се съгласи с президента Зеленски, че МААЕ ще предостави техническа подкрепа и съвети за ядрена безопасност на Украйна, за да изпълни своите планове за закупуване на оборудване от отменения български проект АЕЦ "Белене“ за Хмелницката АЕЦ. Това ще помогне на Украйна да продължи с плановете си в съответствие със стандартите за безопасност“, се отбелязва в текста.

През есента на 2023 година българският премиер Николай Денков потвърди намерението си да продаде на Украйна два реактора и друго оборудване, произведено в Русия за АЕЦ "Белене“, решението за строеж на което бе отменено. Независима международна компания е оценила стойността на планираното за продажба оборудване на над един милиард долара.