Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви, че няма видими индикации за мини или експлозиви в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), съобщава телевизионният канал CNN, като припомня, че по-рано украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че руските военни вероятно са заложили експлозиви на покрива на съоръжението.

"Експертите на МААЕ, присъстващи в украинската ЗАЕЦ, през последните дни и седмици инспектираха части от съоръжението – включително някои участъци от периметъра на големия охладителен басейн – и също така извършваха редовни обиколки на обекта, но засега не се наблюдават никакви видими индикации за мини или експлозиви“, се казва в изявление на генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Експертите на МААЕ са поискали допълнителен достъп до мястото, за да потвърдят липсата на мини или експлозиви, допълни Гроси. По-специално, "достъпът до покривите на блокове 3 и 4 е от съществено значение, както и достъпът до някои части от охладителната система на централата“.

Украинските власти обявиха по-рано през деня, че разполага с данни за потенциално руско нападение срещу атомната електроцентрала. Междувременно Кремъл също твърди, че има "голяма заплаха от саботаж от страна на Киев“.

"С военното напрежение и нарастващите дейности в региона, където се намира тази голяма атомна електроцентрала, нашите експерти трябва да могат да проверят фактите на място“, добави Гроси. "Техните независими и обективни доклади биха помогнали за изясняване на текущата ситуация в централата, което е от решаващо значение в момент като този с непотвърдени обвинения и контраобвинения“.

МААЕ отбеляза, че е запозната със съобщенията, че мини и други експлозиви са били поставени в и около Запорожката атомна електроцентрала.

"Генералният директор Гроси заяви, че екипът на МААЕ не е докладвал за никакви скорошни обстрели или експлозии и добави, че военното присъствие на мястото изглежда непроменено“, се казва още в текста.

В интервю за CNN украинският президент Володимир Зеленски сподели, че е настоял за изпращането на още инспектори от МААЕ.

"Казахме им: "Вижте, вашият екип там, те са четирима души, а тази централа е като (един) град. ... Огромна. Много е голяма. Четирима души няма да намерят мини“, коментира Зеленски.