Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е финансирала руските държавни научни изследвания в Крим, след като силите на Москва окупираха полуострова през 2014 година. Това се казва в разследване на  Радио "Свободна Европа“/Радио "Свобода“, чиито журналисти са получили вътрешни документи на агенцията.

Уточнява се, че в периода между 2016 и 2019 година са подписани два договора за научни изследвания на МААЕ с руски държавни научни институции, които предвиждат теренна работа в Крим. Освен това първият договор е бил удължен през лятото на 2019 година. Отбелязва се, че тези договори са били "сравнително малки“.

В изявление на МААЕ за Радио "Свобода“ се подчертава, че агенцията продължава да признава Крим за украински в съответствие с резолюцията на Общото събрание на ООН от 2014 година. Агенцията добавя, че тези проучвания са от "чисто технически характер“ и "не представляват никакви промени в позицията на агенцията по отношение на статута на Крим".

"Имената, използвани от контрагентите, и представянето на материали в техните доклади не предполагат изразяване на каквото и да е мнение от страна на МААЕ относно правния статут на която и да е страна или територия или нейните органи“, обясни говорителят на МААЕ.

Освен това той нарече контрагента на един от проектите - Обединения институт за ядрени изследвания, международен изследователски център в град Дубна близо до Москва – "не руска организация, а международна междуправителствена научноизследователска организация, разположена в Русия".

В същото време постоянната дипломатическа мисия на Украйна във Виена, където се намира централата на МААЕ, съобщи за Радио "Свобода“, че украинското правителство не е одобрило никакви изследователски проекти на агенцията в Крим. "Нашата позиция остава ясна: Украйна решително се противопоставя на всякакви международни проекти или всяка друга дейност във временно окупираните територии на Украйна, включително Автономна република Крим и град Севастопол, тъй като това нарушава суверенитета и териториалната цялост на нашата държава“, се казва в изявление на дипломати, предоставено на журналистите.