Дясноцентристката Християнсоциална народна партия (ХНП) излезе победител от парламентарните избори в Люксембург, проведени в неделя, пише европейската редакция на Politico. Управляващата либерална коалиция на премиерът Ксавие Бетел претърпя сериозни загуби и се лиши от мнозинството си.

ХНП получи 29% от вота, или 21 от 60 места в законодателното събрание. Бившата управляваща коалиция, съставена от Зелени, социалисти и либерали, си осигури само 29 места, след като Зелените загубиха 5 места.

Резултатите поставят ХНП в добра позиция да оглави коалиционно правителство, като преговорите започват още в понеделник.

Бетел, чиято Демократическа партия си осигури 14 места и който скоро може да се присъедини към редиците на бивши европейски лидери, които се стремят към висш пост в Брюксел, заяви, че е готов да остане в правителството дори без да е министър-председател.

"За мен не титлата е важна, това, което има значение е … програмата, която искате да правите, а не позицията“, заяви премиерът в оставка, който е известен и с това, че е гей.

Дясната партия Алтернатива за демократична реформа (АДР) също постигна печалби, като спечели допълнително място и стана четвъртата политическа сила в страната на избори, на които въпросите, свързани със сигурността, бяха на първо място в дневния ред на избирателите.