Темата за Европейския съюз не беше решаваща за резултатите от изборите, но резултатите от изборите във Франция могат да бъдат решаващи за бъдещето на Европейския съюз. Това коментира Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.



"На първо място – от гледна точка на единството на ЕС и възможност да намира общи решения и да провежда обща, единна политика, както и за еднопосочността на вижданията между Германия и Франция като двата локомотива на евроинтеграцията. Защото ако Марин Льо Пен спечели изборите, очевидно тези проблеми ще изникнат в рамките на Европейския съюз. От друга страна, войната – тя присъства основно през призмата на последиците за френското общество като несигурност, икономически проблеми или обедняване на първо място. Първоначално усилията на Макрон като миротворец работеха в негова полза. После икономическите и социални последици от войната, на първо място рязкото поскъпване на живота по-скоро работеха в полза на Льо Пен. И още един детайл – евроскептицизмът на Льо Пен е по-скоро френски национализъм, отколкото антиеворпеизъм. Тя дори вече забрави тезата за напускане на Еврозоната, която беше водеща в нейната количка доскоро“, отбеляза анализаторът.

Той посочи, че изборът на Льо Пен е възможен, но малко вероятен, защото всички партии, с изключение на крайно десния Земур, който зае четвърта позиция, призоваха да се гласува против нея.

Въпреки това се очаква балотажът да бъде много по-оспорван, отколкото преди пет години. И още един детайл – възможно е политически блокаж във Франция, защото не е ясно дали победителят в президентските избори сега през април ще си осигури мнозинство и на парламентарните избори след два месеца през юни, допълни Любомир Кючуков.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“