Новото правителство на Германия ще следва една ясно заявена приемственост с политиката на Меркел от последните 16 години – политика без резки завои. Това коментира Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Основното послание е защита на суверенна Европа. Като това послание има едновременно поне два адресата – и Европейския съюз, и САЩ. По отношение на Европейския съюз се потвърждават намеренията на страната не просто да остане ангажирана с проблемите на Европейския съюз, но да отстоява и водещата си роля в съюза, заедно с Франция, разбира се. И неслучайно се предполага, че първото посещение на Шолц е планирано да бъде в Париж“, отбеляза анализаторът.

"Европейският съюз няма интерес да бъде поддържаща сила в борбата за глобално лидерство между САЩ и Китай и заяви своите намерения да се превърне в самостоятелен глобален фактор. Тази своеобразна политическа еманципация обаче в никакъв случай не означава конфронтация по линията Берлин-Вашингтон, особено в сферата на сигурността", посочи той.

Спрямо Русия, новото правителство на Германия ще продължи да следва линията, че европейската сигурност е неделима и че тя трябва да се изгражда в диалог с Русия, а не без и срещу нея. А в сферата на икономиката Германия не е склонна да жертва икономическите си интереси в името на една тотална конфронтация с Русия и ще продължи да отстоява тази си позиция. Това се отнася включително и за проекта "Северен поток“, смята дипломатът.

По отношение на България Любомир Кючуков прогнозира, че отношенията ни ще се запазят, но с определен нюанс.

"Вече ще отпадне партийно мотивираното по линия на членството на Християндемократическия съюз и на ГЕРБ в Европейската народна партия, затваряне на очите от страна на Германия пред корупцията в България и може да се очаква сега Германия значително по-ясно да артикулира притесненията си по този въпрос“, посочи той.

Евелина БРАНИМИРОВА