"На французите им е омръзнало да бъдат "поучавани", е заявила Марин Льо Пен в интервю за CNN International.

Марин Льо Пен е разкритикувала позицията на капитана на френския национален отбор Килиан Мбапе, който ден по-рано призова населението да "гласува за добрата страна" на втория тур на парламентарните избори.

"На французите им омръзна да им се четат лекции по морал и да им се дават инструкции за гласуване", е заявила лидерът на френската крайна десница. "Килиан Мбапе без съмнение е много добър футболист", отбелязва Марин льо Пен, която самата "не е много запалена по футбола".

Но "тази тенденция актьори, футболисти и певци да идват и да казват на французите за как да гласуват започва да се усеща много зле в нашата страна", е допълнила тя, особено когато има "милионери или дори милиардери, живеещи в чужбина", които говорят с "хора, които печелят 1300, 1400 евро на месец (2500-2600 лева на месец)", е подчертала тя.

"Тези хора, които имат щастието да живеят добре, дори много добре, да са защитени от несигурност, бедност и безработица, мисля, че трябва да запазят някакъв резерв", е настояла Марин льо Пен. В четвъртък Килиан Мбапе заяви, че е "много спешно" да се гласува след "катастрофалните резултати" от първия тур, които поставиха "Национален сбор" (RN) в позиция да спечели мнозинство в Националното събрание.

"Надяваме се, че всички ще се мобилизират и ще гласуват за добрата страна", добави звездният нападател на пресконференция преди четвъртфинала на Евро-2024 с Португалия в петък вечер. Националният сбор си осигури солидни резултати - около 33% от гласовете в цялата страна - на първия тур на предсрочните избори в неделя, оставяйки партията на Марин льо Пен на ръба на потенциалното поемане на властта. Вторият тур на парламентарните избори се провежда в неделя (7 юли).