Първият от повече от 50 години американски космически кораб трябваше отново да кацне на Луната, но мисията почти веднага се оказа пред провал. Изстреляният лунен спускаем апарат Peregrine има технически проблеми, пише France24.

Както стана известно, 48 минути след изстрелването модулът за кацане успешно се отдели от ракетата-носител, но по-късно центърът за управление на полета забеляза "аномалия“, поради която апаратът не може да се ориентира правилно спрямо Слънцето и да зареди акумулатора.

Отбелязва се, че проблемите в задвижващата система може да попречат на мекото кацане на Луната, планирано за 23 февруари.

В крайна сметка с помощта на "импровизирана маневра“ специалистите са успели да наклонят спускаемия модул в желаната посока, за да може батерията да бъде презаредена.

От Astrobotic Technologies обаче съобщиха, че повредата на задвижващата система е довела до сериозна загуба на гориво.

В момента екипът работи за стабилизиране на загубите и събиране на възможно най-много данни. Освен това Astrobotic Technologies проучва какви цели могат да бъдат постигнати като част от тази мисия.

Да припомним, че на 8 януари Съединени американски щати изстреляха ракета за първи път от 50 години, за да доставят спускаем апарат до Луната.