Луната, астероидите и чисто нови ракети оглавиха световните космически новини през 2023 г., пише в кратък обзор по темата Associated Press.

Огромната ракета на Илон Мъск успя да стигне до космоса при втория си тестов полет преди да експлоадира отново. Индия кацна успешно на южния полюс на Луната, за разлика от Русия, чийто апарат се разби. А НАСА върна на Земята първите си проби от астероид.

Това са само няколко от космическите хитове на 2023 г. А през 2024 година очакваме много повече.

Лунна мания

Луната беше в центъра на събитията, като опити за кацане през 2023 г. направиха Русия, Индия и частна японска компания. Само Индия успя, превръщайки се в четвъртата държава, която го направи. Две американски компании, Китай и Японската космическа агенция също имат аспирации за кацане, някои от тях още през януари. НАСА стартира 2023 г., като представи четиримата астронавти, които ще трябва да летят около Луната в края на 2024 г. - три от САЩ и канадски. Кацането ще бъде осъществено от друг екипаж, но не се знае кога ще стане това.

Ракетни дебюти

Най-голямата и най-мощна ракета, построена някога, Starship на SpaceX, пусната два пъти от Южен Тексас през 2023 г. и и двата пъти се взриви и падна във водите на Мексиканския залив. Вторият тестов полет продължи два пъти повече и измина 150 километра отгоре. SpaceX иска празният космически кораб да обиколи света, преди да бъдат качени спътници и хора. Следващите луноходци на НАСА ще се нуждаят от космически кораб, за да стигнат до лунната повърхност. Три други ракети са готови да дебютират през 2024 г .: Volcano на United Launch Alliance с лунен ландър, новият Glenn от Blue Origin, първата ракета от орбитален клас и създадената в Европа Ariane 6.

Астероидна есен

НАСА го описа като астероидна есен. През септември космическият кораб Osiris-Rex достави партида отломки, събрани от астероид Бенну. Няколко седмици по-късно космическият кораб Psyche тръгна на шестгодишен круиз до богат на метал астероид, носещ същото име. След това през ноември космическият кораб Lucy премина през първия астероид по натоварения си маршрут, откривайки мини луна с две слети кълба. Лабораторните работници в Хюстън все още се опитват да отворят кутията от астероидната проба, която кацна в пустинята в Юта. Досега учените са извлекли 2,5 унции (70 грама) от черния прах на Бену и фрагменти от скала.

Небесни близки планове

Космическият телескоп Джеймс Уеб отбеляза първата си година на космическо правене на снимки с пускането на чудесен кадър на най-близкия звезден регион на Земята. Последва с нов поглед към мъглявината на раците, остатък от супернова, сниман преди това от космическия телескоп Хъбъл, и помогна да се открие най -старата черна дупка досега, Голиат се образува 470 милиона години след големия взрив. "Джеймс Уеб продължава просто да прави необикновени неща за нас“, заяви директорът на НАСА Бил Нелсън. Хъбъл продължава да прави собствените си бляскави снимки, 30 години след като астронавти излязоха в космоса и поправиха оптиката му в една от най -вълнуващите мисии за совалка досега.

Слънчеви затъмнения

Америка се открои в затъмнение от вида "Пръстен от огън“ през октомври, предястие към общото слънчево затъмнение, което се появява през април. Слънцето, Луната и Земята се подреждаха, за да създадат слънчевото затъмнение "пръстен на огъня“ от Орегон до Тексас и части от Централна и Южна Америка. Луната беше твърде далеч от Земята, за да заличи напълно слънцето, но ще бъде на правилното разстояние на 8 април. Общото слънчево затъмнение ще започне в Мексико и ще се насочи на североизток през Тексас и Арканзас, Средния Запад, щата Ню Йорк, Ню Ингланд и Канада.