Руският президент Владимир Путин е наредил да изравнят със земета луксозната му вила в Сочи. Според ново разследване на независимата медия "Проект" причината за това е, че резиденцията е в обсега на украинските дронове, пише Daily Mail.

През последните години Путин често отсяда в "Бочаров ручей", резиденция с изглед към Черно море в Сочи. Тя обаче внезапно е съборена от булдозери, а нови сателитни снимки, получени от "Проект" показват, че на това място сега има голяма яма.

В доклада се твърди, че Путин избягва Сочи и Краснодарския край от миналата година, когато украинските дронове засилиха атаките на руска територия. "Украинските въздушни удари нанесоха щети на различни цели в района на Сочи и Геленджик, което накара Путин да спре да посещава тези региони въпреки сложните системи за противовъздушна отбрана, защитаващи резиденциите му".

Резиденцията "Бочаров ручей" е съборена през февруари и март тази година. Въпреки че тя е напълно разрушена, докладът за проекта отбелязва, че остават много въпроси без отговор.

"Първо, защо бе необходимо да се разруши луксозна резиденция, която е ремонтирана преди 10 години? Отговорът вероятно е очевиден… Заради атаките с дронове президентът се страхува да бъде на черноморското крайбрежие на Краснодарския край", се посочва в доклада.

"Близък до Путин е потвърдил пред "Проекст", че руският президент наистина се страхува да лети на юг".

Говори се също, че Путин е съборил резиденцията с намерението да построи на същото място нова, още по-луксозна, която да съдържа повече сигурни бункери. Според The ​​Project руската общественост не е била информирана за разрушаването, тъй като резиденциите на Путин се намират в защитени зони.