Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа нов закон, който му дава доживотен имунитет срещу наказателно преследване и значително затяга условията за кандидатите за президент, като не позволява на опозиционните лидери, живеещи в чужбина, да се кандидатират на бъдещи президентски избори, предаде БелТА.

"Държавният глава Александър Лукашенко подписа закон, предвиждащ цялостна корекция на Закона за президента на Република Беларус, като се вземат предвид актуализираната конституция и правоприлагащата практика на страната", съобщават от пресслужбата на беларуския президент.

Според новоприетия закон право да участват в президентските избори имат само граждани на Беларус, които са живели в страната най-малко 20 години и никога не са имали разрешение за пребиваване в друга държава.

Освен това текстът на закона предвижда, че Лукашенко, ако напусне властта, "не може да бъде подведен под отговорност за действия, извършени във връзка с упражняването на неговите президентски правомощия", но също така, че президентът и членовете на семейството му ще бъдат осигурени доживотно държавна защита, медицинско обслужване и здравно осигуряване.