Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че руската армия е нахлула в Украйна през февруари 2022 г. от територията на неговата страна без предупреждение

Както отбеляза той в интервю пред BBC, Путин не го е предупредил за плановете си да използва територията на Беларус във войната срещу Украйна.

"Имаше учения с участието на няколко хиляди руски войници. Путин започна да изтегля тези войски от мястото, където бяха разположени в Южен Беларус, надолу по пътя покрай границата с Украйна. В един момент той пренасочи част от тези войски към Киев. Сигурен съм, че са били провокирани“, заяви Лукашенко.

По думите му, изтеглянето на руските сили от Беларус е зависело изцяло от Путин. Той уточни, че руският президент не му се е обаждал, за да обясни какво се случва. Освен това самият Лукашенко също не е инициирал обаждане по този въпрос. "Той не ми е звънял. И аз не му звъннах. Това са неговите войски и той има право да ги изпраща където си поиска“, поясни държавният глава.

След началото на войната Русия разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, но Лукашенко увери, че без неговото съгласие Путин няма да може да ги използва в конфликта срещу Украйна. Самият той е готов да прибегне до него "само ако ботушът дори на един войник стъпи на територията на Беларус“.