Президентът на Беларус Александър Лукашенко е подписал закон, предвиждащ възможността за забрана на медиите на страни, които предприемат неприятелски стъпки срещу беларуските медии, е съобщила пресслужбата на беларуския президента, цитира РИА Новости.

"Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа закона "За изменение на Закона на Република Беларус "За средствата за масова информация“. Документът е насочен към подобряване на механизмите за защита на националните интереси в медийната сфера, както и към разширяване на инструментите за реагиране на неприятелски действия срещу Беларус“, се посочва в съобщението на сайта на беларуския президент.

Пояснясно е, че "законът предвижда възможност за налагане на забрана върху дейността на чуждестранни медии на територията на Република Беларус в случай на неприятелски действия на чужди държави срещу беларуските медии“.

Според доклада списъкът с основания за анулиране на удостоверение за държавна регистрация на медия и ограничаване на достъпа до интернет ресурс, онлайн публикация, агрегатор на новини се разширява. Установени са изисквания за дейността на собствениците на интернет ресурси, които разпространяват продукти на телевизионни и радио медии.

По-рано документът е бил приет от беларуския парламент. Лилия Ананич, заместник-председател на комисията по правата на човека, националните отношения и медиите на долната камара на парламента на Беларус е заявила, че законопроектът предвижда възможност за предприемане на симетрични контрамерки срещу неприятелски държави, които налагат ограничения на Беларус медии, възпрепятства разпространението им в чужбина, влошават условията за дейност на беларуските медии.

Тя е обяснила, че след уведомяване на Министерството на външните работи Министерството на информацията ще вземе решения за симетрични мерки срещу чужди медии от недружелюбни страни, които са акредитирани в Беларус. Подобна процедура ще се прилага и при отмяна на ограничителни мерки и забрани, посочва руската агенция.