"Русия и Украйна трябва да преговарят за прекратяване на конфликта, за да избегнат разпространението на войната в Беларус", е заявил президентът на страната Александър Лукашенко в интервю за руската държавна телевизия, предава Reuters.

Лукашенко е посочил в интервю, че само "високопоставени хора от американски произход" искат войната между Украйна и Русия да продължи: "Западът насърчава Киев да се бие, защото иска Украйна и Русия да се унищожат взаимно", е коментирал Лукашенко според откъси от интервюто, публикувано на уебсайта на беларуския президент.

Лукашенко е допълнил, че "Киев може да има планове да атакува Беларус", като предупреждава, че "Минск няма да позволи на украинските войски да потъпчат страната".

"Не искаме ескалация и не искаме война срещу цялото НАТО. Не искаме това", е коментирал още той.

Ако Украйна "провокира" Минск, Лукашенко е предупредил, че "няма да има избор", но в същото време е призовал воюващите страни към преговори.

"Нека да седнем на масата за преговори и да прекратим това. Нито украинският народ, нито руснаците, нито беларусите имат нужда от това. Те (Западът) имат нужда от това", е посочил в заключение Лукашенко.

Той е заявил, че Западът се надява, че ситуацията в Курск, където украинските войски нахлуха, ще насърчи мобилизацията в Беларус и Русия и ще "разтърси обществото отвътре".

Той е определил конфликта като "съвместна война" между Беларус и Русия срещу "тези зверове" и подчертал, че Москва ще подкрепи Минск, ако Беларус бъде нападната.

Лукашенко е повторил твърденията за предполагаемо нарушение на беларуското въздушно пространство от Украйна с дронове и е отбелязал, че допълнителни беларуски войски са били разположени на границата, за да "предотвратят нахлувания" на украинци.