"Русия и Украйна са заключени в безизходица на фронтовата линия и двете страни трябва да седнат и да преговарят за край на конфликта", според президента на Беларус Александър Лукашенко, пише Reuters.

Лукашенко е коментирал войната в Украйна в интервю, видеозапис от което е публикуван на уебсайта на беларуската държавна информационна агенция БелТА.

"Има достатъчно проблеми и от двете страни и като цяло ситуацията сега е сериозно затруднена: никой не може да направи нищо и съществено да укрепи или да подобри позицията си“, е заявил Лукашенко.

Според Белия дом на САЩ руските сили са продължили да настъпват тази седмица към разрушения донецки град Авдеевка, но въпреки продължилата месеци наред изтощителна офанзива на Киев, огромната фронтова линия в Украйна се е изместила твърде малко през последната година.

Лукашенко, който предостави територията на страната си като площадка за пълномащабно нахлуване на Путин в Украйна през 2022 г., заяви, че исканията на Украйна Русия да напусне територията ѝ трябва да бъдат решени на масата за преговори, "така че никой да не умре", допълва британската медия.

"Трябва да седнем на масата за преговори и да постигнем споразумение", заявява Лукашенко.

"Както заявих веднъж: не са необходими никакви предварителни условия. Главното е да се даде команда "стоп"."

В събота президентът на Украйна Володимир Зеленски повтори на среща на над 60 съветници по национална сигурност, че неговият мирен план от 10 точки, който включва призиви за възстановяване на териториалната цялост на Украйна, е единственият начин за прекратяване на войната.