"Беларус е готова да помогне на Украйна да възстанови страната си. Това е заявил президентът на Беларус Александър Лукашенко на 4 октомври по време на срещата си с жителите на аграрния град Парохонск", предава БелТА.

Александър Лукашенко е отбеляза, че засега "върхът на Украйна, както се казва, се управлява от американците. И ако трябва да се реши нещо, Владимир Зеленски веднага лети за Вашингтон".

"Той не отива в Минск и Москва, за да преговаря и в крайна сметка да прекрати тази война. Той си мисли, че американците ще възстановят Украйна след войната и те ще бъдат "заможни", силни, мъдри. Никой няма да успее да им помогне да се възстановят след войната. Властите (в САЩ) ще се променят - ще кажат: "Володя, кой си ти?", смята Александър Лукашенко.

Той  е убеден, че новите американски власти ще "бъдат заети с проблемите вътре в страната си и няма да се интересуват от Украйна".

"Затова ръководството на Украйна трябва да се вземе в ръце и да осъзнае, че преди всичко ще трябва да възстанови страната си. С помощта на близки хора, на първо място на беларусите", е коментирал Александър Лукашенко.