Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че определен брой руски ядрени бойни глави са били преместени на територията на републиката, предава ТАСС.

По думите му, ядрените оръжия са разположени в страната единствено за отбранителни цели.

На 5 юли заместник-началникът на факултета на Генералния щаб на въоръжените сили на Беларус полковник Андрей Богодел заяви, че Минск може да използва тактическо ядрено оръжие (ТЯО) в случай на нахлуване в страната. Според него на територията на Беларус ще се появи тактическо ядрено оръжие, за да се обуздаят "апетитите на западните съседи“.

Преди това заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков заяви, че разполагането от Русия на нейни тактически ядрени оръжия на територията на Беларус не нарушава Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО).

Лукашенко също изрази увереност, че докато ядрените оръжия са в Беларус, те няма да бъдат използвани.

Освен това той е уверен, че Москва ще се посъветва с Минск преди да използва атомни бомби.

"Дори ако Русия реши да направи това, сигурен съм, че ще се консултира с най-близкия си съсед“, отбеляза държавният глава.

Президентът на Беларус призова Запада да не се тревожи за използването на ядрено оръжие и подчерта, че няма да "напада нито САЩ, нито Германия, нито Великобритания", нито някой друг.

По-рано Financial Times писа, че САЩ, Франция и Великобритания предупредиха Русия за ответен удар с конвенционални оръжия в случай на използване на тактическо ядрено оръжие в Украйна.