Собственикът на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер“ Евгений Пригожин в момента не е в Беалрус, а в Санкт Петербург. Това заяви президентът на страната Александър Лукашенко, цитиран от БелТА.

"Що се отнася до Евгений Пригожин, той е в Питер <…>. Къде е тази сутрин? Може би е отишъл сутринта в Москва", предположи държавният глава.

Беларуският лидер отбеляза, че не вижда рискове за страната, ако бойци на ЧВК "Вагнер" бъдат разположени на нейна територия.

"Доколкото съм информиран тази сутрин, бойците на ЧВК "Вагнер" са в лагерите си. В постоянните лагери, където бяха след изтеглянето си от фронта за възстановяване", добави Лукашенко.

Освен това дърбавният глава заяви, че възнамерява в скоро време да се срещне с руския си колега Владимир Путин, за да обсъдят темата за Пригожин и наемниците му.

В нощта на 24 юли бойци на ЧВК "Вагнер“ превзеха щаба на Южния военен окръг на Русия в Ростов на Дон. Това се случи на фона на изявленията на Пригожин за уж нанесени от въоръжените сили ракетни и бомбени атаки на лагери на ЧВК - това беше опровергано както от Министерството на отбраната, така и от ФСБ. Срещу Пригожин е образувано наказателно дело за организиране на въоръжен бунт. Владимир Путин нарече действията на бунтовниците престъпна авантюра, удар в гърба на Русия и предателство, до което се е стигнало заради прекомерни амбиции и лични интереси.

По-късно президентът на Беларус Александър Лукашенко, в съгласие с Путин, проведе разговори с Пригожин и той прие предложението да спре движението на Вагнер през Русия и да предприеме по-нататъшни стъпки за деескалация. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че Пригожин ще може да замине за Беларус, а наказателното дело срещу него ще бъде прекратено.

На 26 юни Путин се обърна към руснаците и заяви, че е предложил бойците на ЧВК да сключат договор с Министерството на отбраната, да се върнат при роднини и приятели или да заминат за Беларус. На следващия ден стана известно, че следственият отдел на ФСБ е прекратил наказателното дело. В момента по руските медии се твърди, че всъщност делото не е прекратено.