Убити от ръцете на непознати или застреляни от близки. Избивани в малки градове, в големи градове, в собствените им домове или навън посред бял ден. Тазгодишното безмилостно кръвопролитие в САЩ доведе до изключително мрачен рекорд: най-смъртоносните шест месеца на масови убийства, регистрирани поне от 2006 г., пише Associated Press.

От 1 януари до 30 юни в страната е имало 28 масови убийства, всички с изключение на едно от които включваха огнестрелни оръжия. Броят на смъртните случаи расте почти всяка седмица, постоянен цикъл на насилие и скръб.

Шест месеца. 181 дни. 28 масови убийства. 140 жертви. Една държава.

"Какъв ужасен рекорд“, казва Брент Ледъруд, чиито три деца бяха в клас в частно християнско училище в Нешвил на 27 март, когато бивш ученик уби три деца и трима възрастни. "Никога не си помисляш, че семейството ти ще бъде част от подобна статистика“.

Масовото убийство се дефинира като събитие, когато четирима или повече души са убити, без да се включва нападателят, в рамките на период от 24 часа. База данни, поддържана от AP и USA Today в партньорство с Североизточния университет, проследява това мащабно насилие от 2006 г.

Рекордът от 2023 г. надмина предишния от 27 масови убийства, който беше поставен в предходното шестмесечие - втората половина на 2022 г. Джеймс Алън Фокс, професор по криминология в Североизточния университет, никога не си е представял рекорди като този, когато започва да наблюдава базата данни преди около пет години.

"Преди казвахме, че има две до три дузини на година“, казва Фокс. "Фактът, че има 28 за половин година, е потресаваща статистика“.

Почти всички масови убийства през първата половина на тази година, 27 от 28, включват оръжия. Другото е палеж, в резултат от който загинаха четирима души в дом в Монро, Луизиана. 37-годишен мъж беше арестуван по обвинения в палеж и убийство във връзка със случая на 31 март.