Бившият премиер на Словакия Роберт Фицо постигна споразумение в сряда с лявоцентристки и националистически партии за формиране на ново правителство, което се очаква да намали подкрепата на страната за Украйна, пише Reuters.

Фицо, чиято SMER-SSD (Посока-Словашка социалдемокрация) спечели изборите на 30 септември с обещания да спре военната помощ за Украйна и критики спрямо санкциите срещу Русия, ще ръководи планираното правителство, което се очаква да бъде съставено преди срещата на върха на ЕС на 26-27 октомври, където Украйна ще бъде на първо място в дневния ред.

Правителство, ръководено от Фицо, би доближило Словакия до Унгария в момент, когато Европейският съюз и други западни страни се опитаха да запазят единство в подкрепата си за Украйна.

Това също би сигнализирало за по-нататъшна промяна в региона срещу политическия либерализъм, която може да се затвърди още повече, ако полската консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС) спечели парламентарните избори този уикенд.

В сряда SMER-SSD, лявоцентристката HLAS (Глас) и националистическата SNS подписаха меморандум за формиране на коалиция и парламентарно ръководство с обещания да запазят основната външнополитическа позиция на страната като член на НАТО и ЕС.

"Страните... гарантират външнополитическа ориентация на Словашката република въз основа на членството на Словакия в Европейския съюз, НАТО и други значими международни организации, като същевременно зачитат напълно суверенитета и националните интереси“, се казва в меморандума.

Меморандумът не уточнява външнополитически подробности.

Фицо обеща да спре официалната словашка военна помощ за Украйна, след като предишни кабинети изпратиха бойни самолети, система за противовъздушна отбрана С-300 и бойни машини.

Той не посочи конкретно търговските доставки от отбранителната индустрия на страната, които включват производители на боеприпаси и тежко оборудване.

Преди изборите той също каза, че иска да предоговори с Вашингтон договор за сътрудничество в областта на отбраната.

Той подкрепя хуманитарната помощ и помощта за възстановяване на Украйна и иска ЕС да потърси мирни преговори - линия, подобна на тази на унгарския премиер Виктор Орбан, но отхвърлена от Украйна и нейните западни съюзници, които казват, че спирането на доставките на оръжия само ще насърчи агресията на Русия.

Дипломати и анализатори отбелязват, че участието на по-умерената HLAS, както и предишният прагматизъм на Фицо, когато ръководеше правителства през 2006-2010 г. и 2012-2018 г., частично биха притъпили политическия завой на Словакия.

Фицо заяви след подписването на меморандума, че фокусът му ще бъде върху внимателния подход към съкращаването на бюджетния дефицит - очаква се тази година да бъде най-високият в еврозоната с 6,85% от брутния вътрешен продукт, разширен от предизборните разходи.

"Най-важната задача е да настроим фискалната консолидация на публичните финанси по начин, по който да не се налага да отменяме или променяме нищо от постигнатия социален стандарт и в същото време да имаме ресурси за рестартиране на растежа“, каза Фицо в сряда.