В интервю за италианския вестник La Repubblica министърът на външните работи на Обединеното кралство Джеймс Клевърли предложи Украйна да бъде присъединена към НАТО по ускорена процедура по примера на Швеция и Финландия.

"Вярвам, че Украйна може да го направи без обичайната бюрокрация, както се случи с Швеция и Финландия“, заяви Клевърли, отговаряйки на въпрос относно подкрепата за бързото влизане на Киев в Алианса. Военният министър на Лондон призна, че не знае кога това може да стане възможно предвид продължаващата война. В същото време Клевърли отбеляза, че Въоръжените сили на Украйна вече имат опит с доставките на оръжие на НАТО, със стандартите и обучението на военнослужещите от Алианса.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че ако страната не получи покана за НАТО на срещата на върха във Вилнюс през юли, това ще демотивира военните й. На 19 юни генералният секретарна Алианса Йенс Столтенберг заяви, че на срещата на върха във Вилнюс и в подготовката за нея съюзниците не обсъждат официална покана към Украйна, а провеждат консултации какви решения ще доближат Киев към членството в организацията.