Под радостните викове на лондончани две от знаменитите улици в британската столица бяха осветени в коледни светлини, предава телевизионният канал NTD.

Прочутата "Риджънт Стрийт“ в Уест Енд грейна за близо 70-та поредна година. За предстоящите празници този път е избрана инсталация от 50 "Духове на Коледа“ под формата на светещи ангели.

Върху създаването на инсталацията е работил дизайнерът Пол Дарт. Пред медиите той споделя, че най-трудната му задача е била да позиционира фигурите по такъв начин, че хората да могат да се снимат край тях.

Фигурите се състоят от 300 хиляди електрически крушки. Светват една по една с оглед необходимостта от пестене на енергия, пояснява медията.

Осветление бе запалено и на други улици в Уест Енд. Карнаби Стрийт е украсена с инсталации под формата на планети и мъглявини. А Оксфорд стрийт, най-оживената търговска улица в Лондон, е осветена от гирлянди със звезди.

Всеки коледен сезон носи на местните бутици общ приход от един милион и осемстотин хиляди евро. Онлайн конкуренцията обаче предизвиква все повече страх у собствениците им. Така че коледните светлини не са просто приятен бонус. Той играе важна роля за привличането на лондончани и туристи към традиционните магазини.