Рекордните шест милиона граждани на Обединеното кралство чакат ред за стационарно лечение в болници през октомври, най-високото ниво от началото на водене на подобна статистика през 2007 г., пише британският вестник London Evening Standard, позовавайки се на данни от Националната здравна служба (НЗС).

Изданието посочва, че опашката от пациенти непрекъснато нараства от май 2020 г., когато в нея имаше 3,8 милиона души. Броят на пациентите, чакащи хоспитализация повече от година, през октомври миналата година е 312,6 хил. спрямо 167 хил. преди година. В тази връзка НЗС задължи болниците да се справят до март 2022 г. с всички случаи, при които пациентите чакат за лечение в болниците повече от две години.

Освен това над 10 хиляди души са прекарали повече от 12 часа в спешните отделения в очакване на прием от лекар през октомври, което е с 37% повече от година по-рано.

Както по-рано съобщи The Daily Telegraph, цитирайки проучване на Британската медицинска асоциация, английската НЗС изпитва недостиг на персонал през есенно-зимния сезон на остри респираторни вирусни инфекции и трябва да наеме около 50 хиляди лекари, в противен случай рискува да не се справи с наплива от пациенти. Сега в Англия има трима лекари на хиляда души, докато средното за страните от ЕС е четири.

Превод и редакция: Юлиян Марков