Британският премиер Борис Джонсън планира да стартира десетгодишен план за борба с престъпността, свързана с наркотици, който ще включва отнемане на паспорти и шофьорски книжки от нарушителите, пише London Evening Standard.

Правителството е готово да предложи различни мерки за борба с престъпността през следващите седмици, които ще включват действия срещу бандите и реформи в затворите за намаляване на процента на повторни престъпления, като се помогне на затворниците да си намерят работа.

Преразглеждането на законите за престъпността ще включва по-строги присъди с лишаване от свобода за дилъри, полицейски час през нощта и забрани за пътуване подобни на тези на футболните хулигани

Като част от по-широк набор от мерки за борба с престъпността, министър-председателят каза, че тормозът на жени на улицата или в кръчмите също може да бъде забранено в опит за борба със сексуалния тормоз в обществеността.

Той каза пред The Sun: "Наркотиците причиняват много нещастия и можем да го поправим. Те няма да ви направят по-щастливи. Те няма да ви направят по-успешни. Те няма да ви направят по-интересни. Те са лоши неща."

Инициативата включва действия за разбиване на банди, които експлоатират деца, и увеличаване на финансирането на 50 местни власти, най-тежко засегнати от престъпления, свързани с наркотици.

Джонсън добави: "По-голямата част от престъпленията, свързани с наркотици, се генерират от 300 000 употребяващи хероин и крак кокаин – хора с трагични съдби, които са загубили пътя си в живота. Можеш да ги заключваш отново и отново и ние го правим, но те излизат отново и извършват повторно престъпление, така че трябва да ги рехабилитираме...

"Страната е пълна с жертви на случилото се. Ще разгледаме нови начини за санкционирането им. Неща, които всъщност ще попречат на живота им, така че ще разгледаме отнемането на паспорти и шофьорски книжки."

Премиерът също така каза пред вестника, че публичният сексуален тормоз може да бъде забранен след убийството на Сара Еверард.

Процентът на присъдите за изнасилване и тежки сексуални престъпления също може да бъде удвоен, добави премиерът.

Превод и редакция: Юлиян Марков