Германия е изправена пред "умерена рецесия“, показва ново проучване, което сигнализира за сериозни трудности в най-голямата икономика в ЕС. Тези данни са предоставени от Bloomberg.

Според анализатори през третото тримесечие на годината германската икономика ще се свие с 0,1%.

"Индустрията остава ахилесовата пета“, казва анализаторът на Rabobank Ерик-Ян ван Харн.

Преди това експертите очакваха нулев растеж през третото тримесечие, но последното проучване показа консолидирана оценка за спад. Имайте предвид, че през второто тримесечие германската икономика се сви с 0,1%.

Прогнозата за тази година също беше преразгледана надолу в сравнение с предишния прогнозиран растеж. През 2025 г. анализаторите очакват растеж от 0,8%, в сравнение с предишни прогнози за растеж от 1%.

За рецесия се счита две последователни тримесечия на отрицателен растеж на БВП. Рецесията води до масивни спадове на борсовите индекси.

Икономиките на някои европейски страни са много зависими от икономиките на други, така че рецесията в една или друга страна (особено голяма като Германия) може да доведе до икономически спад в други части на Европа.

Като основна причина за рецесията в Германия експертите посочват спирането на доставките на евтини енергийни ресурси от Руската федерация. Освен това роля играят влошеното търсене на немски стоки в Китай, проблемите на автомобилните производители и недостигът на квалифицирана работна ръка.