Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин направи необявено посещение в Киев в понеделник в знаков опит да задържи потока на пари и оръжия към Украйна, въпреки че американските и международните ресурси са разтегнати от новите глобални рискове, породени от конфликта Израел-ХАМАС, пише Associated Press.

Остин, който пътува до Киев с влак от Полша, трябва да се срещне с президента Володимир Зеленски, министъра на отбраната Рустем Умеров и началника на щаба ген. Валери Залужни.

Американски служители казаха, че Остин възнамерява да каже на украинските служители, че американската подкрепа за усилията за победа над инвазията на Русия е непоколебима и ще продължи, дори когато вниманието на света е привлечено от Близкия Изток и се появяват признаци на умора от почти 21-месечната война.

"Тук съм днес, за да предам важно съобщение – Съединените щати ще продължат да стоят до Украйна в тяхната борба за свобода срещу агресията на Русия, както сега, така и в бъдеще“, публикува Остин в X.

Това е второто пътуване на Остин до Киев, но той го прави при много различни обстоятелства. Първото му посещение се състоя през април 2022 г., само два месеца след широкомащабното нахлуване на Русия. По това време Украйна бе на върха на вълна от глобален гняв срещу нахлуването на Москва и Остин започна международни усилия, които сега предвиждат 50 държави да се срещат месечно, за да координират какви оръжия, обучение и друга подкрепа могат да бъдат изпратени на Киев.

Но конфликтът в Газа може да привлече вниманието и ресурсите от битката в Украйна. САЩ работиха трескаво след атаките на ХАМАС срещу Израел на 7 октомври и последвалите седмици на опустошителни бомбардировки на Газа от Израел, убивайки повече от 10 000 цивилни, за да предотвратят превръщането на тези атаки в регионална война.

САЩ вече изпратиха две авионосни ударни групи, десетки бойни самолети и хиляди американски служители в Близкия Изток и трябваше да променят позицията на силите си и да нанесат въздушни атаки срещу подкрепяните от Иран въоръжени групировки, които сега нанасят удари по американски бази в Ирак и Сирия редовно.

Към днешна дата Украйна е получила повече от 44 милиарда долара от САЩ и повече от 35 милиарда долара от други съюзници в оръжия, вариращи от милиони куршуми до системи за противовъздушна отбрана, съвременни европейски и американски бойни танкове и накрая обещания за изтребителя F-16.

Но Украйна все още се нуждае от повече и след почти 20 месеца доставка на оръжия за Украйна започват да се виждат пукнатини. Някои европейски страни, като Полша, намалиха подкрепата, отбелязвайки необходимостта си да поддържат адекватна бойна способност, за да се защитават.

Украински официални лица категорично отхвърлиха предположенията, че са в безизходица във войната с Русия, след като дългоочакваната контранастъпление през лятото не промени радикално бойните линии на земята. При посещение във Вашингтон миналата седмица Андрий Йермак, ръководител на президентската канцелария, не предостави подробности, но потвърди, че украинските сили най-накрая са се прехвърлили на източния бряг на река Днепър, който по същество служи като неподвижна фронтова линия между Украйна и Руските сили от месеци.

С настъпването на зимата обаче ще стане по-трудно за двете страни да постигнат големи печалби поради условията на място. Това може допълнително да работи срещу Украйна, ако законодателите на САЩ преценят, че има време да изчакат, преди да са необходими повече средства.

Фред Каган, старши постоянен учен в American Enterprise Institute, казва, че това би било грешка.

"Ако спрем да предоставяме помощ на Украйна, това не означава, че безизходицата продължава. Помощта всъщност е от съществено значение, за да се попречи на руснаците да започнат отново да маневрират по начини, които могат да им позволят да победят Украйна“, посочи Каган. "Така че цената на спирането на помощта е, че Русия печели, Украйна губи и НАТО губи“.

Допълнително усложнява подкрепата това, че Пентагонът разполага само с намаляваща сума пари в бюджета за тази година, за да продължи да изпраща оръжия на Украйна, а Конгресът закъснява с месеци да приеме нов бюджет и не е приел допълнителен разходен пакет, който да включва помощ за Украйна.

От началото на войната през февруари 2022 г. САЩ са предоставили повече от 44,2 милиарда долара оръжия на Украйна, но финансирането е почти изчезнало. Пентагонът може да изпрати още около 5 милиарда долара оръжия и оборудване от собствените си запаси. Но има само около един милиард долара финансиране за замяна на тези резерви. В резултат на това скорошните съобщения за поддръжка на оръжия бяха с много по-малки суми в долари, отколкото през последните месеци.

"Видяхте по-малки пакети, защото трябва да ги анализираме“, казва заместник-прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх в четвъртък. "Защото не знаем кога Конгресът ще приеме нашия допълнителен пакет.“

Длъжностни лица настояват Конгресът да предостави допълнителни пари, но нарастващ брой републиканци в Сената се противопоставиха на допълнителна помощ за Украйна, без да се осигурят средства за други несвързани разпоредби, като по-строги имиграционни закони и допълнително финансиране за граничен контрол. Законопроектът за временни разходи, приет миналата седмица, за да се избегне спиране на работата на правителството по време на празниците, не включва пари за Украйна.