"Ние ще гарантираме, че Израел разполага с всичко, от което се нуждае, за да се защити", заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пред израелските медии, цитира The Jerusalem Post.

Лойд Остин направи коментара в отговор на масираната ракетна атака на "Хамас", при която загинаха над 40 цивилни и са ранени над 700 души.

"Наблюдавам отблизо развитието на събитията в Израел. Нашият ангажимент към правото на Израел да се защитава остава непоколебим и изказвам съболезнованията си на семействата на тези, които загубиха живота си в това отвратително нападение срещу цивилни“, се посочва в изявление, публикувано на страницата на Министерството на отбраната на САЩ.

"През следващите дни Министерството на отбраната ще работи, за да гарантира, че Израел има това, от което се нуждае, за да се защити и да защити цивилните от безразборно насилие и тероризъм“, продължава изявлението.

Вече е потвърдено, че премиерът на Израел Бенямин Нетаняху ще проведе разговори както с президента на САЩ Джо Байдън, така и с президента на Франция Емануал Макрон по-късно през деня.