България ще предаде на Украйна компоненти за зенитно-ракетната система за противовъздушна отбрана С-300. Това обяви на пресконференция в Брюксел министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин след заседание на Контактната група за доставките на оръжия за Украйна, в която участват близо 50 държави, предават ТАСС и РБК-Украйна.

"България ще прехвърли компоненти, за да помогне на Украйна да укрепи системите си за противовъздушна отбрана С-300“, цитира ТАСС думите на Остин от пресконференцията. 

В статия, посветена на резултатите от срещата на т.нар. формат "Рамщайн", РБК-Украйна отбелязва, че "България ще предостави компоненти, позволяващи на Украйна да подсили своите системи С-300". 

В допълнение американският министър потвърди обявената по-рано информация, че Германия ще прехвърли на военните на Киев още една система Patriot и допълнителни ракети за нея. По думите му същият пакет от помощ Украйна на стойност 1,1 милиарда долара ще включва също две системи за противовъздушна отбрана IRIS-T и 10 танка Leopard 1.

Лойд отбеляза също, че Швеция ще изпрати на Украйна пакет от помощ на стойност 200 милиона долара, който ще включва артилерийски снаряди. Франция се е "ангажирала да предостави повече гаубици“ и да ускори производството им, Обединеното кралство - да дари снаряди за противовъздушна отбрана и 155-милиметрови артилерийски боеприпаси, а Канада възнамерява за три години да инвестира близо 500 милиона долара в производството на бронирани превозни средства за Украйна.

По-рано през деня САЩ обявиха предоставянето на нов пакет военна помощ за Украйна, насочен към укрепването на противовъздушната отбрана на страната.

Уточнява се, че стойността на новия пакет помощ за военните на Киев възлиза на 200 милиона щатски долара. Той включва ракети за ПВО AIM-9M, оборудване за противодействие на безпилотни летателни системи (c-UAS), допълнителни боеприпаси за високомобилни ракетни и артилерийски системи (HIMARS), допълнителни артилерийски снаряди със 155- и 105-милиметров калибър, прецизни авиационни боеприпаси, оборудване за електронна война, ракети за ПТРК TOW, ПТРК АТ-4, стрелкови оръжия и повече от 16 милиона патрона боеприпаси за тях, боеприпаси за преодоляване на препятствия, резервни части, учебни боеприпаси, поддръжка и друго полево оборудване.

"Този пакет за помощ за сигурността е важен сигнал за постоянния ангажимент на САЩ да подкрепят украинския народ на фона на руската агресия“, се казва в изявление на Министерството на отбраната на САЩ.