Ливан е готов да приложи резолюция на ООН, която ще помогне да се сложат край на трансграничните атаки на "Хизбула" срещу Израел, ако Израел също се съобрази и се оттегли от спорните територии. Това е заявил ливанският министър-председател Наджиб Микати, предаде The Times of Israel.

Решението на настоящите трансгранични военни действия е "прилагането на международни резолюции", включително Резолюция 1701, е заявил Микати.

"Ние сме напълно готови да се ангажираме с тяхното прилагане, при условие че израелската страна направи същото и се оттегли от окупираната територия, в съответствие с международните закони и резолюции“, е добавил Микати.

На границата между Ливан и Израел се наблюдава ескалация на огъня, главно между Израелските отбранителни сили и подкрепяната от Иран терористична група "Хизбула".

Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, която сложи край на войната от 2006 г. между Израел и "Хизбула", призова за отстраняване на въоръжения персонал на юг от река Литани в Ливан, с изключение на мироопазващите сили на ООН и ливанската армия и силите за държавна сигурност.