Министърът на външните работи на Литва Габриелюс Ландсбергис предупреди, че Русия може да предприеме внезапна атака срещу страните от НАТО. Това е заявил литовският министър в интервю за германската телевизия ZDF.

"Най-големият проблем е, че не знаем колко време ни остава. Надяваме се, че Русия може да бъде спряна от украинците, далеч, на хиляди километри от Германия или Литва. Но реалността е, че Русия може да мобилизира още 400 000 войски. Те произвеждат нови танкове и нови оръжия. Имаме много агресивен съсед, който възнамерява да тества НАТО. Трябва да се подготвим за това", е заявил той.

Според Габриелюс Ландсбергис Западът не трябва да чака "втори Пърл Харбър".

"Не можем да чакаме, докато всяка европейска държава действително бъде нападната от Русия – на юг, север, изток и запад. Защото Русия има тази възможност. Цялата ни сигурност е взаимосвързана, ако Литва е в опасност, останалата част от Европа също е в опасност. Трябва да се защитаваме заедно", подчертава Ландсбергис.

Във връзка с подобни заплахи той категорично призовава за по-нататъшна военна помощ от Запада за Украйна, която е нападната от Русия, и по-специално за доставка на крилати ракети Taurus с голям обсег от Германия, допълва Европейская правда.

"Украйна се нуждае от ракети Taurus по стратегически причини, за да получи предимство пред Русия. Да, Германия има невероятно оборудване, което би могла да предостави на Украйна", е добавил той.