"В случай на провокации на границата с Беларус, Литва, Полша и Латвия могат да вземат съвместно решение за затваряне на границите". Това е съобщил заместник-министърът на вътрешните работи на Литва Арнолдас Абрамавичюс, цитира Delfi.

"Дискусиите са реални“, е заявил заместник-министърът на вътрешните работи пред репортери.

Тази седмица на въпрос дали се обмисля решението за затваряне на ГКПП-тата с Беларус полският външен министър е отговорил, че такава възможност ще бъде договорена с Литва и Латвия.

На източната граница на НАТО Полша е изправена пред доста голям наплив от нелегални мигранти, "организиран от беларуския режим". Тревожно е и прехвърлянето на бойци на руската ЧВК "Вагнер" в Беларус.

Както е съобщил Абрамавичюс, в Беларус има около 1200 наемници от "Вагнер". Според него обаче "от военна гледна точка "Вагнер" няма да уплашат Полша".

"Що се отнася до изявленията на Лукашенко, че те ще "пътуват" до Полша - това няма да изплаши Полша. Като военна сила те не представляват сериозна заплаха за Република Полша. От друга страна, не може да се изключи възможността за различни провокации на границата с Беларус".

 

"Това може да са някакви групи, прехвърлени под формата на бежанци или нелегални мигранти, за да предизвикат някакви локални бунтове. В този случай държавите, които вече са под натиск от нелегалната миграция, ще приемат възможността за сътрудничество", е заявил Абрамавичюс.

"Има възможност за затваряне на границата. Въпросът е докъде ще стигне беларуският режим, разбира се, в съгласие с руския. Какви правомощия ще бъдат дадени на "Вагнер", е заключил заместник-министърът.

След неуспешния бунт на основатреля на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин е решено част от наемниците да бъдат прехвърлени в Беларус.

Полша не изключва определени провокации от страна на Русия, затова прехвърли част от армията си на източната граница.