Европейските страни може да обсъдят възможността за изпращане на европейски миротворци в Украйна, съобщава Politico.

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис смята, че слуховете за помощ на Русия от страна на КНДР изискват по-решителни действия от страна на партньорите на Украйна. "Ако се потвърди информацията, че руските наказателни отряди са оборудвани със севернокорейски боеприпаси и военен персонал, ще трябва да се върнем към "европейски ботуши на украинска земя“ и други идеи, предложени от Макрон“, заяви той.

Литовският външен министър добави, че Европа продължава да действа пасивно. Въпреки това той е уверен в способността на съюзниците на Украйна да предприемат всички необходими проактивни стъпки за разрешаване на конфликта.

През февруари 2024 г. френският президент Еманюел Макрон изложи идеята за разполагане на френски войски на украинска територия. Германският канцлер Олаф Шолц бързо я отхвърли, заявявайки, че "няма да има сухопътни войски или войници на украинска земя, изпратени там от европейски страни или държави от НАТО“.

Според анонимен консервативен евродепутат Европа ще обмисли изпращането на миротворци в Украйна едва след края на войната. Европейските политици не искат да допуснат ескалация на конфликта.

Западни представители отбелязаха, че ако се потвърди информацията за изпращането на севернокорейски военни в Украйна, това ще означава сериозна ескалация. Френският външен министър Жан-Ноел-Баро подчерта, че подобен сценарий ще "преведе конфликта на нов етап“.

Западните съюзници на Украйна са обезпокоени от съобщенията, че Северна Корея изпраща хиляди свои войници, за да помогнат на Русия във войната й срещу Украйна. Въпреки това министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и генералният секретар на НАТО Марк Рюте не могат да потвърдят прякото участие на Пхенян в конфликта.

Тези слухове също не бяха потвърдени от министрите на отбраната на Г-7 по време на среща в Неапол през почивните дни. Украйна и Южна Корея обаче заявиха, че Пхенян вече е изпратил около 12 000 войници в Русия.

По време на срещата в Брюксел лидерите на Франция, Германия, САЩ и Великобритания не са говорили за севернокорейски войски. Освен това те останаха разделени по въпроса за присъединяването на Украйна към НАТО.

Министърът на отбраната на Финландия Анти Хакянен сподели, че докладите показват необходимостта от подобряване на контактите между НАТО и партньорите на Алианса в Индо-Тихоокеанския регион. Той подчерта, че всеки ден съюзниците на Руската федерация се включват все повече във войната срещу Украйна.