Следователи на Националната полиция на Украйна, в рамките на международна операция, са ликвидирали канал за доставка на компоненти за производството на ирански дронове Shahed от Европейския съюз за Русия, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на прессъобщение.  

В хода на разследването са получени две изправни дрона, които руснаците са използвали за атаки срещу Украйна - Shahed-136 и Mohajer-6.

"Те бяха разделени на компоненти и със съдействието на Департамента за международно полицейско сътрудничество на Националната полиция на Украйна бяха идентифицирани редица производители на високотехнологични продукти, блокове за управление и микросхеми от Европейския съюз и САЩ, чиито продукти се озоваха в Русия за производство на ударни дронове, противно на установените санкции и ограничения“, съобщават от пресслужбата на Националната полиция на Украйна.

Цялата събрана информация е предадена на Европол и препратена на компетентните правоприлагащи органи на страните от Европейския съюз. Службата за разследване на финансови престъпления към Министерството на финансите на Кралство Нидерландия първа е отговори на искането на Киев. Стартирана е международната операция с кодово име "Дрейк“.

По време на операцията са събрани доказателства за руски предприемач, който пребивава постоянно в Нидерландия. През последните седем месеца, заобикаляйки санкциите, той е доставял микрочипове на руска територия за нуждите на въоръжените сили и отбранителния комплекс на страната.

"За да прикрие незаконната си дейност, бизнесменът е използвал фиктивни компании, регистрирани на Малдивите. Въз основа на доказателствата, събрани в рамките на международната операция "Дрейк“, съдът на град Ротердам осъди подсъдимия на година и половина затвор и 200 000 евро глоба“, поясняват от пресслужбата.