Лидерът на държавния преврат в Габон, генерал Брис Олигуи Нгуема, положи клетва като временен президент и обеща да проведе "свободни и прозрачни избори", съобщава The Guardian.

Олигуи обеща да даде амнистия на политическите затворници и да изготви нова конституция, която след това да бъде приета на референдум с участието на "всички основни групи от населението“.

Освен това той подчерта, че превратът е бил принудена стъпка, тъй като според него изборите са били фалшифицирани, така че военните са действали по такъв начин, че да "спасят хората“.

Преврат в Габон

На 30 август приключиха президентските избори в Габон, които отново бяха спечелени от действащия държавен глава Али Бонго. Семейството му управлява страната повече от 55 години. Опозицията обяви, че изборите са фалшифицирани, тъй като в секциите нямаше международни наблюдатели, предаванията не работеха, а властите наложиха полицейски час след изборите и изключиха интернета.

Буквално няколко минути след обявяването на резултата военните, водени от Олигуи, завзеха властта в страната. Те отмениха резултатите от изборите, всички граници са затворени до второ нареждане и правителствените служби са разпуснати.

Някои западни страни отбелязаха, че този преврат е различен от например преврата в Нигер, защото се съмняват в честността на изборите.