Западът трябва да извади Казахстан от орбитата на Москва или руският президент Владимир Путин ще въвлече централноазиатската държава в "структура като Съветския съюз", каза пред Reuters бившият министър Мухтар Аблязов , който сe провъзгласи за лидер на казахстанската опозиция и живее във Франция.

Протестите, които започнаха като отговор на покачването на цените на горивата, прераснаха тази седмица в широко движение срещу Нурсултан Назарбаев, който се оттегли като президент през 2019 г. след десетилетия на власт, но запази реалната си власт в Казахстан.

Президентът Касим-Жомарт Токаев, избраният наследник на Назарбаев, поиска помощ от Русия като част от воден от Москва алианс, известен като Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ).

Мухтар Аблязов, бивш банкер и министър на правителството, който е лидер на опозиционно движение, наречено Демократичен избор на Казахстан, каза, че Западът трябва да влезе в битката.

"Ако не, тогава Казахстан ще се превърне в Беларус и (руският президент Владимир) Путин методично ще наложи своята програма – пресъздаването на структура като Съветския съюз“, каза Аблязов пред Reuters на руски от Париж. "Западът трябва да откъсне Казахстан от Русия.

"Русия вече влезе, изпрати войски. ОДКБ е Русия. Това е окупация от Русия", каза той.

Той не каза как Западът трябва да извади Казахстан от орбитата на Русия или дали трябва да използва сила.

Казахстан, бивша съветска република, се намира между Русия, Китай, Киргизия, Узбекистан и Туркменистан.

Китай ще стои настрана в Казахстан и просто ще наблюдава събитията, каза Аблязов.

Осъден задочно в Казахстан за измама, присвояване и организиране на убийство, 58-годишният Аблязов живее във Франция, където е получил статут на бежанец. Той отхвърли обвиненията срещу него в Русия и Казахстан като политически мотивирани.

Той беше министър на енергетиката през 90-те години при Назарбаев, но отношенията между тях се влошиха. Казахските власти казват, че Аблязов е подбудил и финансирал протести през 2016 г., които принудиха Назарбаев да отложи непопулярните реформи на собствеността върху земята.

Аблязов представи Назарбаев, който беше лидер на комунистическата партия на Казахстан, преди да стане президент, като диктатор, който доведе народа на Казахстан в геополитическа безизходица, като същевременно "обогатява продажен елит“.

"Назарбаев - той не е в страната в момента - но това не означава нищо, защото той има телефон и комуникации - и всеки на власт, включително Токаев, ще прави каквото той нареди", каза той, описвайки Токаев като "мебелите на бившия президент ".

"Виждам себе си като лидер на опозицията“, каза Аблязов. "Всеки ден протестиращите ми звънят и питат: "Какво да правим? Ние стоим тук: какво да правим?“

Той каза, че е готов да отиде в Казахстан, за да оглави временно правителство, ако протестите ескалират.

"Не само бих се върнал – хората продължават да питат кога ще се върна и ме обвиняват, че не се върнах да ръководя протестите – но хората не разбират колко трудно би било за мен да се върна, тъй като Русия ме осъди на 15 години, а Казахстан до живот", каза той.

Аблязов отхвърли предположенията, че Западът е финансирал протестите като опит да се отвлече вниманието от факта, че корените на протестите са вътрешни.

"Знам съветското клише за западен шпионин, но бих се радвал да бъда американски или европейски шпионин, защото тогава щяхме да живеем като хората в Америка или Европа – и всички ще се смеят“, каза той. "За съжаление Западът не ми помага, Западът ми пречи."

Превод и редакция: Юлиян Марков