Бьорнар Мокснес, лидер на норвежката парламентарна комунистическа партия Rødt ("Рьод“), се оттегля от поста си. Преди това стана известно, че той е откраднал слънчеви очила Hugo Boss на летището в Осло, съобщава местното издание Haugesunds Avis.

В публикация във Фейсбук Мокснес написа, че ще продължи да бъде член на парията на Рьод и депутат.

"Аз също искам да направя всичко по силите си, така че членовете и представителите на синдикатите в цялата страна да могат да говорят за политика“, пише той.

Мокснес излезе в отпуск по болест на 3 юли, три дни след като беше разкрито, че е бил хванат да краде слънчеви очила Hugo Boss на летището в Осло.

Кражбата е извършена на 16 юни тази година, докато Мокснес е на частно пътуване. Самият той заяви, че е забравил, че е взел очилата със себе си от магазина, докато полицията смята, че той умишлено ги е откраднал.

На пресконференция в деня след прессъобщението Мокснес нарече инцидента срамен и се извини. В същото време той получи подкрепа от няколко политици в партията.

Впоследствие той също променя няколко пъти обяснението си за случилото се в магазина на летището.

Rødt (Червената партия) е комунистическа политическа партия в Норвегия. Основана през 2007 г. в резултат на сливането на Червения електорален алианс и Работническата комунистическа партия. Марксистка партия, описвана е като лява и крайно лява.

Бьорнар Мокснес ръководеше партията в продължение на 11 години. На норвежките парламентарни избори през 2021 г. Рьод спечели 4,6% от гласовете и осем кресла в парламента.